KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL

Testit > Testiryhmä 7: riisin lähivaihtoehdot

Uusi Musta testaa nyt ensimmäistä kertaa elintarvikkeita! Kyseessä on suuri riisin lähivaihtoehtojen testaus ja testituotteina kaura-, ohra- ja spelttihelmet sekä tattarisuurimot.

Testaajina on joukko harrastelija ja ammattikokkeja, jotka kirjoittavat nimimerkeillä

Cookiemonster
Chefsanteri
Jonna
Rosalatva ja Suvanto
Kaisuli
Nelle ja Mimmu (siskot kokkaa)

Toki kaikki muutkin voivat kertoa kokemuksiaan aiheesta tässä ryhmässä.

Lue lisää aiheesta testin aloitusjutusta!

ti 05.10.2010, 08:34 | Registered CommenterUusi Musta

Pian pääsee aloittamaan! :) Vielä viimeinen paketti puuttuu ja toivokin sen saapuvan jo tänään. Nyt on muutenkin taas sopiva aika tutkia oman kuivakaapin sisältö kesän jäljiltä, jolloin kaapista tulee kaivettua lähinnä öljyä ja mustapippuria. Salaattien ja muiden lehtivihannesten aika alkaa olla ohi ja muutenkin tekee mieli jo ihanan höyryäviä ruokia. Makeiden herkullisten juuresten aika on parhaimmillaan, ja ne sopivatkin mainiosti täyteläisten ja pähkinäisten täysjyväviljatuotteiden seuraan. Luvassa siis syksyisiä, lämpimiä, kauniin värikkäitä, ravitsevia ja maukkaita ruokia! Nälkä!

ti 05.10.2010, 10:56 | Registered CommenterKaisuli

Kaikki paketit ovat saapuneet ja luulempa, että tänä iltana jo annan mielikuvituksen laukata ja kokeilen jotain! Raportoin sitten täällä ja blogissani.

ke 06.10.2010, 17:45 | Unregistered CommenterJonna

Kiitos Kaisuli ja Jonna keskustelun avauksesta! Kyllä tässä itsellekin tulee nälkä, kun lukee tuota Kaisulin kuvailua!

Heitän tähän heti alkuun oman ohrankeittovinkkini:

Ensin pilkon pari valkosipulin kynttä ja pari salottisipulia tai yhden tavallisen. Kuumennan pannulla runsaasti oliiviöljyä ja paistan sipulleita ja esimerkiksi yrittsuolaa siinä muutaman minuutin. Sitten paistan kuivia ohrahelmiä vielä hetken ja lisään vielä keitinveden. Näin ohrasta tulee jo valmiiksi maukasta, oli lopullinen käyttöatarkoitus mikä tahansa.

to 07.10.2010, 07:49 | Unregistered CommenterTerhi

Nonniin, pientä varaslähtöä otettu ohraempanadoilla jo viime viikonloppuna. Vaikka käytin esikeitettyjä ohrasuurimoita, luulen että ohrahelmetkin olisivat käyneet. Viikonloppuna varmaan taas kokeilen jotain noista näytteistä!

Ohjetta voi tiirailla täältä: ohraempanadat leppärouskuista (siskot kokkaa)

to 07.10.2010, 09:38 | Registered CommenterNelle@Siskotkokkaa

Nelle, tosi hyvä vinkki toi ohran paistaminen limaisuuden vähentämiseksi - se varman antaa myös makua.

to 07.10.2010, 11:55 | Unregistered CommenterTerhi

Joo, kyllä vaan. Etenkin jos paistaa sen verran, että vähän saavat ruskeaakin pintaansa. :) Vähän minua on mietityttänyt mitenkähän nuo ohrahelmet kestävät keittelyä, koska en ole kauhean ihnastunut siihen "limaisuuteen" mietin, kestäisivätkö ne keittämisen ja paistamisen. Täytyy kokeilla, suurimot kestävät hyvin.

to 07.10.2010, 15:13 | Registered CommenterNelle@Siskotkokkaa

Ensimmäiset kokeilut on tehty. Spelttiä ja ohraa tuli testattua. Molemmista tehtiin erilaisia patoja. Intialaistyylinen ohrapata onnistui niin hyvin, että siitä on tulossa blogipäivitys. Speltti oli myös todella hyvää ja toimivaa. Se vakuutti meidät makunsa ja koostumuksen puolesta ja tulee varmasti jatkossakin käytettyä. Ohrehelmetkin olivat tosi kivoja. Hyvä korvike valkealle riisille.
Parhaillaan on testauksessa tattari ja herkullisen näköiset tattaririeskat paistuvat uunissa:P
Sielunruokaa-blogi

to 07.10.2010, 20:35 | Registered CommenterRosa Latva

Minä testasin eilen ohrahelmiä. Tein uunijuureksia, jonka sekaan sekoitin keitettyjä ohrahelmiä. Lisänä oli myös jugurttipestokastiketta. Ruoka oli hyvää ja täyttävää!

Leikkasin uuninpellille lanttua, punajuurta, kukka- ja parsakaalia, punasipulia ja keltasipulia. Lorautin päälle oliiviöljyä. Myllystä ruususuolaa ja pippuria, ja vielä rosmariinia. Annoin ruuan olla uunissa n. 200 asteen lämpötilassa puolisen tuntia, jonka jälkeen sekoitin joukkoon keitetyn ohran. En kaatanut ohrasta vettä pois vaan annoin sen imetyä viljaan kokonaan.

Jugurttipestokastike syntyy niin yksinkertaisesti, että sekoitetaan valmista pestoa ja turkkilaista jugurttia sekaisin.

Tälläisestä yksinkertaisesta ja maittavasta ruuasta tulee niin hyvä olo. Huomaa, että ei tarvitse kikkailla mitään kummempia saadakseen ihanaa ruokaa.
Tähän ruokaan olisi voinut myös lisätä papuja tai herneitä, jotta proteiineja olisi ollut enemmän.

la 09.10.2010, 13:23 | Unregistered CommenterJonna

Noniin, paketit löysivät hienosti perille ja minäkin olen päässyt hyvin testauksen alkuun. Kokeilin ensimmäisenä tattarisuurimoita, koska ne kiinnostivat minua eniten. Tarkempaa raporttia tattariuunipuurosta voi käydä kurkkaamassa täältä: http://siskotkokkaa.blogspot.com/2010/10/tattariuunipuuroa-ja-puolukkakiisselia.html .

la 09.10.2010, 17:59 | Registered CommenterMimmu@Siskotkokkaa

...Ja jatkoa siskoskeittiön tattari-neitsytmatkoille meikäläisen mökkikeittiöstä ricottapannareiden muodossa.

Huonosti löytyi tattarin esikeittelyohjeita, myllyn parhaalla oli viissiin ollut jotain, mutta sivua ei enää löytynyt. Niinpä aika, kauanko niitä oikeasti piti keittää on summittainen arvio tässä vaiheessa.

su 10.10.2010, 10:32 | Registered CommenterNelle@Siskotkokkaa

Oijoi mitä ihanan kuuloisia ruokia täällä on jo tehty!

Meillä herkuteltiin tänään ihan mahtavilla kaalikääryleillä, jotka saivat täytteekseen Ahvenanmaan karitsan jauhelihaa ja Tuusulan kaurahelmiä! Halusin aloittaa testailun minulle uudesta tuotteesta, tosin onhan kaura muina tuotteina osa arkea ja siksi makunsa puolesta tuttu. Kaurahelmet sopivatkin miedon ja pehmeän makunsa ansiosta kääryleisiin hienosti, aikaisemmin olemme käyttäneet kokonaisia ohraryynejä, jotka ovat olleet minusta hieman liian suuria, sekä bulguria, joka myöskin toimii hyvin.

Kauran keittoaika oli 20 minuuttia, ja tulos oli jonkin verran puuromainen, Mietimmekin että helmien huuhtelu saattaisi auttaa vaahtoamisen ja puuroontumisen estämiseksi, varsinkin jos valmistaisi kauraa lisäkkeeksi sellaisenaan. Täytteessä tämä ei haitannut yhtään. Karitsan jauhelihan voi halutessaan vaihtaa esimerkiksi kuivattuihin, liotettuihin suppilovahveroihin tai muihin metsäsieniin, joita paistetaan pannulla öljyssä sipulin kanssa tai härkäpapurouheeseen (tai tietty soijaan, mutta samalla lähi -ajatus häviää).

Kaali-kaura-karitsa-kääryleet tarjosimme ruskean kastikkeen ja tuoreiden puolukoiden kanssa. Ruskea kastike tehtiin täysjyvävehnäjauhoista, voista, itse keitetystä lihaliemestä ja kaalin keitinvedestä, sekä maustettiin kuivatulla nokkosella. Niin hyvää! Tarkka resepti l seuraa myöhemmin.

su 10.10.2010, 21:36 | Registered CommenterKaisuli

Kuulostaapa ihanalta kaikki kokkaukset!

Meinaat Kaisuli varmaan, että helmet voisi huuhdella - linssien tapaan - ennen keittämistä? Samaa voisi varmaan kokeilla ohran kanssa - Nelle ei varmaan ole ainoa, jota limaisuus häiritsee (itse olen tehnyt lähinnä ohrattoa ja kylmää salaattia, jossa on paljon oliiviöljyä, ja näissä ruoissa limaisuutta ei huomaa).

Sitten yksi käytännön vinkki: kommenteissa voi käyttää HTML-koodia esim. linkin tekoon, mikä onkin ihan suositeltavaa, jos viittaatte omiin blogeihinne. Ohje linkintekoon löytyy vaikkapa täältä.

ma 11.10.2010, 08:11 | Unregistered CommenterTerhi

Tosiaan, en ollut tullut ajatelleeksi, että sushiriisikin tosiaan huuhdotaan. Pitää kokeilla noita kaurahelmiä varmaan seuraavaksi. Kiva kuulla, että ne ovat toimineet kaalikääryleissä. Ihanan kuuloisia :)

Tässä kumminkin vielä lopputulemaa niistä tattarikokeiluista, alkaa olla jo valmiimpaa esiteltävää. tattarinen kurpitsa-vuohenjuustopiirakka

ma 11.10.2010, 08:57 | Registered CommenterNelle@Siskotkokkaa

Ainiin, tuli mieleen, että tuossa osallistujalistassa olisi kiva, jos olisi url testaajien hiekkalaatikoille, minusta olisi ainakin kiva käydä vähän kurkkimassa, millaisia juttuja muut ovat saaneet aikaan. Siinä ne olisivat koostettuna ja helposti löydettävissä, jos kaikki eivät noita linkkejä jaksa säätää.

ma 11.10.2010, 09:00 | Registered CommenterNelle@Siskotkokkaa

Nelle, toiveesi ja hyvä ideasi on toteutettu, eli tämän keskustelun alussa on koottu linkkilista testaajien blogeihin. Kävin itsekin äsken ihastelemassa eri blogeissa ihania kuvianne!

ma 11.10.2010, 11:50 | Registered CommenterTerhi Upola

Luvattuja reseptejä:

Karitsa-kaura-kaalikääryleet

Raaka-aineet:
0,5 kg karitsan jauhelihaa
iso valkokaali
2,5 dl kaurahelmiä
siirappia
suolaa, mustapippuria
voita vuoan voitelemiseen

Keittotaito:
Keitä kaurahelmet puolessa litrassa vettä noin 20 minuuttia, valuta liika vesi kypsistä helmistä pois. Irrota kaalista lehdet kastamalla se hetkeksi kiehuvaan veteen. Poista lehtiruoti veitsellä. Sekoita täytteeseen kaura ja tuore jauheliha, mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapipurilla. Lusikoi täytettä kaalinlehdelle, kääri paketti ensin alhaalta, sitten sivuilta, ja lopuksi tiukka rullaus. Aseta voideltuun uunivuokaan tai -pannuun tiiviisti vierekkäin, kääryleen "avoin lehti" -puoli alaspäin. Pieni loraus siirappia päälle, ja paista 200 asteessa kunnes saavat kauniisti väriä. Tiputa lämpö 150 asteeseen ja jatka kypsennystä. Kokonaiskypsennysaika noin tunti. Tarjoa puolukoiden kanssa.

Ruskea (nokkos)kastike

Raaka-aineet:
50 g suolatonta voita
2-3 rkl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 l lihalientä (itse keitettyä)
0,5 l kaalin keitinvettä
suolaa, mustapippuria
pari rkl kuivattua nokkosta

Keittotaito:
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, paista jauhoja kunnes tulee pehmeän piparkakkumainen tuoksu ja jauhot saavat hieman väriä. Lisää liemi ja keitinvesi, vatkaa huolella. Anna kiehahataa miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Mausta suolalla, vastarouhitulla mustapippurilla ja kuivatulla nokkosella!

ma 11.10.2010, 21:37 | Registered CommenterKaisuli

Tänään testattiin tattaria ja myös minä halusin tehdä siitä pitkään haudutettua uunipuuroa. Tietysti punaiseen maitoon ja kera ihanan marjakiisselin. Niin paljon kuin tattarista haluisin pitää, oli sen rakenne jonkin verran edelleen epämiellyttävä. Olen käyttänyt luomutattarihiutaleita, joissa sen "liimaisuus" on silminnähtävää ja noista helmistä bongasin saman ominaisuuden, tosin vähemmässä määrin. Maku on mieto, ihan hyvä. Silti epäilen ettei niistä ole lisäkkeeksi suoraan riisiä korvaamaan sellaisenaan, mutta aioin etsiä vaihtoehtoja, joissa tattaria voisi käyttää osana säännöllistä ruokavaliota. Tattarihiutaleet olen upottanut erilaisiin taikinoihin, joihin ne sopivat loistavasti, esimerkiksi tavallisesta pannukakusta tulee superloistava kun korvaa osan jauhomäärästä tattarihiutaleilla ja lopun vehnäjauhosta karkeilla spelttijauhoilla. Blogissa myös ohjetta parhaaseen piirakkapohjaan, jossa kyseisiä tattarihiutaleita. Mutta piirakat tai pannarit eivät kuulu mun arkiruokailuun, joten ehkä kokeilen vaikka tattarin idätystä...


Tattariuunipuuro ja marjakiisseli

Raaka-aineet:
1 l punaista maitoa
2 dl vettä
2 dl tattarihelmiä
voita vuoan voitelemiseen

4 dl marjoja (puolukkaa, mustikkaa ja mustaherukoita)
1 l vettä
0,5 dl ruokosokeria
vajaa dl perunajauhoja
2,5 dl kylmää vettä

Keittotaito:
Voitele uunivuoka voilla, lisää kaikki puuron ainekset ja sekoita. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 2,5 tuntia. Tunnin jälkeen kannattaa sekoittaa, sillä kuohuva maito tekee pintaan kalvon. Peitä myös foliolla jottei pinta pala.

Kiisseliä varten kiehauta marjat noin vartin verran, siivilöi, ja kaada mehu takaisin kattilaan. Makeuta maun mukaan ruokosokerilla. Tee kiisselille suuruste perunajauhoista ja vedestä, kaada juuri ja juuri kiehuvaan mehuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kuplahtaa ja siirrä sivuun jäähtymään.

ma 11.10.2010, 21:53 | Registered CommenterKaisuli

anteeksi ulkopuolinen, mutta ilahduin kovasti, kun meidän koulussa oli kerran ohrahelmiä (??) riisin tilalla. Ne olivat ihanan puuroisia, muttei liimaisia ollenkaan, ja kiinnostaisikin, kuinka tehdä näin itse, oli meinaan tosi hyvää!

ma 11.10.2010, 23:07 | Unregistered CommenterSofia

Kaisuli: minä laitoin noita tattarihelmiä vielä viikonloppuna illallisen lisäkkeeksi ja koska inhoan sitä limaa, keitin ne nopeasti ja jätin vähän napakoiksi(eivät ehtineet hajota). Sen jälkeen vähemmän proosallisesti huuhtelin keitetetyt suurimot ennenkuin maustoin ne. :)

Sofia: ainakin ohrasuurimoista tulee semmoisia puuromaisia kun ne keittämisen jälkeen jättää kattilaan, kannen alle "hautumaan" joksikin aikaa. Silloin ne ehtivät imeä itseensä kaiken lopunkin keitinveden. Olen tavannut vielä peitellä kattilan pyyhkeellä tms. ettei ohra kylmene, koska olen sulkenut keittolevyn ja jättänyt sen ohran vaan olemaan toviksi. Mutta tämä tosiaan suurmoilla, ohrehelmet ovat vielä kokeilematta :)

ti 12.10.2010, 06:00 | Registered CommenterNelle@Siskotkokkaa

No, sai se tattarikin hyväksynnän, kun eilistä puuroa jäi sen verran että ryhdyin aamulla karjalanpiirakkatalkoisiin... puuro sopi ihanan tummiin ruiskuoriin mielettömän hyvin, eikä riisiä ollut yhtään ikävä! Jee! Tosin uunipuurosta tulee melko tiukkaa tavaraa etenkin jäähtyessään, joten seuraava karjalanpiirakkasatsi tehdään pehmeäksi ja melko löysäksi keitetystä tattaripuurosta.

Sitten spelt. On se vaan niin hyvää! Ollaan siihen niin totuttu että meille se on jo the riisi. En oikeastaan osaa ajatella sitä kokkailtaessa muuna kuin lisukkeena, kuten riisiäkin täällä käytetään pääasiassa. Ja silloin kuin joskus riisiä syötiin, sekin oli täysjyvää ja usein jotain viljaa mukana. Tänään oli intialaistyyppistä kukkakaali-kookos-tofu -kastiketta ja seurana spelttiä. Perästä kuuluu :)

ti 12.10.2010, 17:30 | Registered CommenterKaisuli

Karjalanpiirakoiden ohjetta, olkoon täytteenä mikä puuro tai perunasose hyvänsä :)

Keittotaito:
Sekoita 3 dl:aan kylmää vettä 2 dl vehnäjauhoja, lisää hyppysellinen suolaa ja noin 3 dl ruisjauhoja. Itse käytän vain täysjyväjauhoja, jolloin kaulitseminen on hiukan haastavampaa, sillä kuoret repeävät helposti, eikä niistä saa yhtä ohuita kuin jos käyttäisi valkoista vehnää. Vaivaa taikina palloksi, kauli hieman alle sentin paksuiseksi levyksi, ja ota lasilla tai muotilla kuoria. Muista käyttää reilusti jauhoja leivontapöydällä, taikina tarttuu helposti kiinni.Kauli kuoresta ohut, pyöreä tai hieman soikea ja lusikoi puuroa keskelle tasaisesti. Veteen kasteltu lusikka helpottaa hommaa! Ja sitten paras osuus, rypyttäminen! Itse aloitan keskelta ensin itseeni päin ja sitten keskeltä itsestä ulospäin.

Aseta piirakat suoraan uunipellille, sillä korkeassa lämpötilassa leivinpaperi saattaa syttyä tuleen. Paista piirakoita 300 asteessa noin 10-15 minuuttia koosta riippuen. Siirrä vuokaan, ja voitele reilusti voilla, jottei kuori kovetu liian kovaksi.

ti 12.10.2010, 22:30 | Registered CommenterKaisuli

Minä olen yhä ihan ohran lumoissa.

Eilen kokkailtiin anopin kanssa kaalikääryleitä ja kaalilaatikkoa. Ja ohrahelmiä laitettiin sinne sisälle. Luulen, että kaalikääryleiden täytteeseen ohran olisi voinut keittää enemmän puuromaiseksi, me jätettiin se aika irtonaiseksi. En jaa tätä ohjetta, koska minusta kaalikääryleet olisi voineet olla parempiakin. Seuraavalla kerralla laitan soijarouheen sijasta sinne jotain muuta. Jauhelihamaisuus ällötti. Ohraa käytän kyllä sittenkin!

to 14.10.2010, 11:06 | Unregistered CommenterJonna

Jonna, oletko kokeillut sieniä kaalikääryleiden täytteenä? Itse en ole, mutta uskoisin, että voisivat sopia hyvin.

to 14.10.2010, 11:34 | Registered CommenterTerhi Upola

Mä en vieläkään pääse yli tuosta tattarista. Tietääkö joku, voiko noita kokonaisia suurimoita syödä ihan rakaana suoraan pussista sellaisenaan, kun olin lukevinani että niiden pinnassa olisi jäämiä kasvin kuorista, jotka ovat haitallisia ihmiselle??

Siksi ne kai pitäisi huuhdella aina ennen käyttöä. Ja samalla juurikin tuon keitetyn lopputuotteen liimaisuus pienenee. No kuitenkin olen nyt aivan ihastunut raakatattariin, siitä tulee ihan täydellinen ilta-, aamu-, väli- tai treenipala!! Pari desiä 10% rasvaa sisältävää turkkilaista luomujugurttia, reilu desi metsämarjoja, vajaa desi suuria luomukaurahiutaleita tai pari teelusikallista leseitä, 2 kuivattua luomutaatelia pilkottuna, vajaa kourallinen itserouhittuja pistaasipähkinöitä, pari ruokalusikallista raakoja tattarisuurimoita ja teelusikallinen kotimaista luomuhunajaa päälle. Taivaallista! (Ja antaa pitkään hyvää energiaa, kylläisyyttä, kuituja, protskuja, antioksidantteja ja flavonoideja, puhumattakaan ihanasta luonnollisesta makeudesta!)

Mutta siis voinko nauttia tattarin suoraan? Huuhtelemalla se pehmenee melko nopeasti jolloin rakenne taas huononee.. Idättämällä saisi tietty vielä paremman cocktailin, jos uskaltaisi kokeilla :) Minä olen jo aivan koukussa tuohon terveysherkkuun, ja odotan iltaa että saan nauttia sitä pitkään haudutetun vihreä teen seurana, nam!

to 14.10.2010, 14:29 | Registered CommenterKaisuli