KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL

Hyvä olo > Ekologiset pesuaineet

Pesupähkinöiden kohdalla olen lukenut ongelmista ennen kaikkea sen kanssa, että globaalista kysynnästä johtuen niitä ei riitä paikallisille. Koska niissä maissa veden puhdistaminen ei ole edes Suomen tasolla, kemikaalipesuaineisiin vaihtaminen siellä on melkoisen huono homma. Lisäksi pähkinöiden kuljettaminen ei myöskään ole kovin ekologista.

Peruspyykille käytän Erisanin zeoliititonta ja fosfaatitonta avainlipullista jauhetta ja villalle ihanan tuoksuista ja pehmyttä jälkeä tekevää, villalle tarkoitettua Ole hyvää. Astioille olen käyttänyt myös Ole hyvää, mutta se vaatii kyllä tuoreet tiskit ja kuuman veden.

su 30.01.2011, 16:04 | Unregistered CommenterEve

Minua kiinnostaisi, mistä tieto pesupähkinöiden länsimaisen kysynnän haitallisista vaikutuksista ympäristöön lähtömaan paikallistasolla on peräisin? Tai siis olisi kiva lukea aiheesta toimitettu juttu/tehty tutkimus. Olen kuullut saman väitteen aiemminkin, enkä lähtökohtaisesti väitä sen olevan oikea tai väärä, mutta mielipiteen muodostamiseksi kiinnostaisi kyllä kuulla vähän perustellumpaa kritiikkiä. Helpostihan tällaiset väitteet lähtevät netissä kiertämään, vaikka ne perustuisivat vain arvailuihin tiedon sijaan. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että ekologisten pesuaineiden käyttö olisi erityisen tärkeää alueilla, joissa jätevettä ei puhdisteta kunnolla! Pesupähkinät tuovat kuitenkin viljelijöilleen tärkeän tulonlähteen. Itse suosin Samu-pähkinöitä, jotka on tuotettu maailmankauppojen reilujen kauppaehtojen mukaan. Muiden pähkinämerkkien tuotantokriteerejä en tiedä.

Lisäksi mietityttää tuo pesupähkinöiden väitetty epäekologisuus rahdin osalta verrattuna muihin ekopesuaiheisiin. Ole hyvä -pesuaineiden raaka-aine on muistaakseni (ainakin niiden tuotteiden osalta, joiden tuoteselostuksia olen kaupassa tutkaillut) pääosiltaan kookosöljy, eli myös se on pitänyt tuoda Suomeen kaukomailta. Erisanin avainlipputuotteet on valmistettu Suomessa, mutta mistä raaka-aineet tulevat?

En pidä pesupähkinöitä automaattisesti näitä tuotteita ekologisempina tai parempana valintana, mutta ihmettelen kyllä sitä, miksi esim. kuljetuksen aiheuttamia päästöjä tunnutaan kritisoitavan vain pähkinöiden eikä muiden pesuaineiden kohdalla... Tämä ei siis viittaa ainoastaan edelliseen kommentoijaan, vaan olen huomannut saman tapahtuvan muutoinkin. Lieneekö pesuaineiden kokonaisekologisuutta ja reiluutta edes tutkittu kattavasti?

ma 31.01.2011, 12:33 | Unregistered CommenterLuna

Osaako kukaan sanoa kumpi on ekologisempi pesuaine -- Ecover vai Lumme?

to 03.02.2011, 14:52 | Unregistered CommenterMiu M.

Meillä on käytössä Ecover-sarjan pyykinpesuaine sekä konetiskitabletit. Pyykkiin käytän välillä myös Ole Hyvä-pesuainetta joka on mielestäni pesuaineena aivan yhtä toimiva mutta Ecoverin etu on siinä että sen saa nykyään ostettua jo ihan tavallisista ruokakaupoista muiden ruokaostosten ohella.

Pintojen pesuun meillä on Ecoverin, Methodin tai Ole Hyvän tuotteita. Ole Hyvä näistä lienee kaikista ekologisin mutta sitä ei saa edes paikallisesta luontaistuotekaupastamme. Ole Hyvällä on myös ihania suihkugeelejä, shampoita ja hoitoaineita joten oikeastaan näillä tuotteilla voisi täyttää kaikki kylppärin kaapit :)

to 03.02.2011, 18:45 | Unregistered CommenterHella

Lumme tulee Ruotista eli lähempää ja Ecover taas Belgiasta, mutta Eckoverin valmistajat tosin lupailevat kaikkea hyvää jo itse toiminnassan aina tehtaan rakenteita myöten.
Hmm. vaikeaksi menee.. Ecoverilla on liuta ympäristö-palkintojoa, kun taas Lumme kantaa kyljessä ruotsalaista Bra Miljöval - Naturskydds föreningen eli hyvä ympäristövalinta-merkkiä joka on ilmeisesti todella tiukka ja sen vaatimukset tiukentuvat koko ajan.

Itse heittäisin näin mutu-tuntumalla, että se kumman pesutulos on parempi, olisi fiksumpi valinta sillä alhaisissa pesulämpötiloissa toimimaton tuote on yhtä tyhjän kanssa ja näin ollen epä-ekologinen valinta.


Mutta jos joku on aiheeseen perehtynyt niin minullekkin kelpaa info, vaikka ensisijaisesti käyttäisinkin mieluiten kotimaista :)

pe 04.02.2011, 11:01 | Registered CommenterArtemis

Olet oikeassa, Luna.
Koetin löytää lukemaani artikkelia, mutta eihän sitä enää löytynyt, ja siltikin yksittäinen artikkeli on vain yksi näkökulma. Joka tapauksessa asia vaikutti hyvin loogiselta, tilanteelta, joka on mahdollinen, ja huomioitavissa niin, että minkään yksittäisen vaihtoehdon ei kannata uskoa olevan kiistatta paras.

Erisanin pesuaineissa minua on viehättänyt se, etteivät ne sisällä hajusteita, väriaineita, kirkasteita, säilöntäainetta eikä mainittua fosfaattia ja zeoliittia. Tällä olen ajatellut kampittavani edes osan haittavaikutuksista. Muita ainesosia en osaa tulkita, tavalla tai toisella on mainittu tensidit, saippua, ploykarboksylaatti, silikaatti, fosfonaatti, sitraatti, CMC, PVP, proteaasi-entsyymi, amylaasi-entsyymi ja vaahdonestoaine. Kertovatko ne jollekin jotain? Piti ihan tsekata lista foorumin innostamana. :) Lisäksi olen ollut tyytyväinen pesutulokseen ilman tahranpoistajaa puolella ohjeen mukaisesta pesuainemäärästä.

pe 04.02.2011, 21:13 | Unregistered CommenterEve

Fosfaattipelko on - ainakin kaupunkialueilla - suhteellisen turha. Vedenpuhdistuslaitokset saavat fosfaatit erittäin hyvin talteen (käytännössä täysin). Zeoliitit (ja muut kaoliinipohjaiset fosfaatinkorvikkeet) taas marginaalisesti tihentävät vedenpuhdistuslaitosten huoltoväliä, koska ne osaltaan tukkivat puhdistusprosessin loppuvaiheessa olevaa hiekkasuodatinta (käytännössä tämäkään ei ole merkittävää).

On siis oikeastaan sama, onko astian- ja pyykinpesuaine fosfaatiton vai ei. Tuotantopuolen ympäristöystävällisyyteen ja eettisyyteen voi sitten kiinnittää hieman enemmän huomiota.

pe 04.02.2011, 23:34 | Unregistered CommenterJMH

Olen käyttänyt pyykinpesuun Ecoverin nestemäistä pyykinpesuainetta ja ostin kokeeksi Kiillon Suomessa(hankasalmella) valmistaman Nuttu, nestemäinen pyykkisaippua värillisille tekstiileille. Se on ollut ihan hyvä käytössä ja on väriaineeton ja lähes tuoksuton. Ostin sen edellämainittujen asioiden takia ja minua kiehtoi myös se että tuote mainostaa olevansa tehty luonnonsaippuasta. Nuttu on myös tiiviste toisin kuin Ecover, jota kuluu ihan kiitettävästi 4 henkisessä perheessä, vaikka annostelen sitä alimman suosituksen mukaisesti. Onko jollakulla tietoa mitä eroa tällä luonnonsaippuasta valmistetulla on ns. tavalliseen pyykinpesunesteeseen. Onko se kenties vain keino harhauttaa kuluttajaa luulemaan tuotetta jotenkin ekologisemmaksi?

to 10.02.2011, 19:41 | Registered CommenterHellunen

http://miehenkemikaalit.blogit.fi/astianpesu/

kävin tänään itsekin lidlissä ja ihan mielenkiinnosta etsin käsiini tuossa postauksessa mainitun astianpesuaineen. samaa sarjaa oli myynnissä myös yleispuhdistusaine sekä ikkunanpesuneste. hinnatkaan eivät päätä huimanneet, ehdottomasti hankin kunhan edelliset saadaan käytettyä pois.

ti 15.03.2011, 20:57 | Unregistered CommenterHeta

Pyykinpesussa meillä on ollut sappisaippuaa käytössä hankalampiin tahroihin ja aika vaihtelevasti on toiminut. Moni kehuu maasta taivaaseen, mutta itse en ole saanut sitä toimimaan vaikeimpiin tahroihin (maitokahvi, musta kahvi, tiskiaineläikät, punaviini, marjat., tomaatti.). Myös paljon kehuttu Lumme -sarjan nestemäinen pyykinpesuaine kirjopyykille osoittautui ainakin meillä ihan turhaksi. Lisäksi tuotteen haju oli niin etova, etten voinut jatkaa enää käyttöä. Pesupähkinät toimii ihan kohtalaisesti, kunhan ei ole todella likaista pyykkiä! Siinä mielessä antaisin siis vähän negatiivista palautetta, että haluaisin kuitenkin toimivan ja kaikenlaiseen pyykkiin toimivan tuotteen - ei vain siihen "vähän likaiseen".

Valkoisille vaatteille käytämme yhä edelleen (tai palasimme käyttämään) BioLuvilia ja Vanish -valkaisujauhetta. Ei mahda mitään, mutta valkoiselle pyykille en ole löytänyt tehokasta ja hyvää ekologisempaa pesuainetta. Lumme -sarjan valkopyykin pesuaine (nestemäinen) on lähdössä jossain vaiheessa kokeiluun, kunhan saamme nykyiset myrkyt loppumaan.

Astiapesukoneessa käytetään Sonett -tabletteja ne on erittäin hyviä! Ei ole syytä vaihtaa pois. Meillä on iso (tai siis normaali, mutta pöytätiskariin tai kapeaan malliin verrattuna "iso") tiskikone ja käytämme täyttä tablettia vain erittäin likaisiin astioihin, muuten laitetaan vaan puolikas tabletti. Ja tosiaan puhdasta on tullut. Itse hämmästelin lopputulosta ensimmäisillä pesukerroilla ja ihmettelin, että voiko tosiaan tulla niin puhdasta. Ei mitään eroa myrkkypesuaineisiin -siis lopputuloksen kannalta! Yhtä puhdasta tulee. Käsitiskissä käytetään Ecoverin tiskiainetta (tiiviste) ja se on osoittautunut myös hyväksi. Toimii rasvaisessakin tiskissä älyttömän hyvin ja vaahtooa. Joskin jälkimmäinen on pesutuloksen kannalta aika turha ominaisuus, niin minä haluan pesuaineen vaahtoavan edes vähän. Tottumiskysymys ja tuntuu, että se helpottaa pesemistä.

Yleispesuaineena on Alman yleispuhdistusainetta, ihan ok tuote sekin. Tosin kovin pinttyneitä pesukohteita ei ole, talo on uusi. En osaa siis sanoa, että kuinka hyvin toimisi erittäin likaisessa ja pinttyneellä pinnalla. Kylpyhuoneen ja saunan pesussa käytän vielä toistaiseksi "tavallisia myrkkyjä", koska haluan ne tilat pitää erittäin puhtaana ja rehellisesti sanottuna en ole uskaltautunut kokeilemaan ekologisempia vielä sinne. Ihan siinä pelossa, että eivät toimikaan. Pelkoni voi olla turha, mutta haluan lukea kuitenkin hyviä kokemuksia ja sitten vasta teen lopullisen päätöksen pesuaineiden vaihtamisesta.

Lidlin EU-kukka "luonnonmukaisia" pesuaineita ollaan myös käytetty, mutta ne ei taida olla ihan täydellisen ekologisia, vaikka vähän tavallisia myrkkytuotteita parempia kai ovatkin. Plussaa niiden tuotteiden tuoksusta! Ihan Spritelle tuoksuu eli hyvin raikas ja hyvä tuoksu. :) Niistä tuotteista ollaan kokeiltu wc:n pesuainetta, tiskiainetta, yleispesuainetta ja ikkunanpesuainetta. Ei mitään valitettavaa, toimii.

la 28.05.2011, 08:27 | Registered CommenterCrystal

onko kukaan muu pesupähkinöillä pyykkinsä pesevä huomannut kummallista, märkää koiraa muistuttavaa lemahdusta tummien nelikymppisten pyykien kohdalla? en käsitä, haju on aivan kamala ja luulin ensin itse haisevani, nimittäin nuuskittuani vaatekaapin läpi en löytänyt syyllistä. - en ennen kuin kiskaisin rytkyt niskaan ja lähdin pyöräilemään. tumma toppi otti kosteutta iholta ja märkää koiraa, vanhaa hikeä muistuttava haju leijaili nokkaan.

mistä voisi johtua? juttelin tätini kanssa asiasta, joka oli myös huomannut saman. oli luullut, että syynä ovat poikansa hikiset treenivaatteet.

to 16.06.2011, 13:24 | Registered Commenterdetermined.

apua!

su 19.06.2011, 13:34 | Registered Commenterdetermined.

Determined, olen huomannut. Nyt kun mietin, haju oli sekä märkänä että pyykin kuivuttua sellainen kuin olisin pukenut kuteet niskaan pyykkikorista. Asun kovan veden alueella ja käytin 10 puolikasta (5,5kg:n kone), koska 8 ei riittänyt. Käytinkohän liikaa (9 riittävä?) vai johtuiko kovasta vedestä? En uskalla enää kokeilla. Käytän nykyisin Lummea.

pe 01.07.2011, 17:33 | Unregistered Commenteriso A

Niin, lisään vielä että mulla on vain tummaa pyykkiä, jonka pesen 40:ssä. Silloin pesin lakanat ja pyyhkeet - myöskin tummia - 60:ssä ja silti haisi. Lummella riittää niillekin 40.

Tahroille, villalle ja kestositeille käytän mitä tahansa omatekemääni saippuaa oliiviöljysaippuasta lähtien. Hyvin pesee ilman sappea :-)

pe 01.07.2011, 17:38 | Unregistered Commenteriso A

Erisanin pyykinpesuaineet on uudistuneet ja niistä on tullut fosfaatittomia ja zeoliitittomia. Käsittääkseni Erisan on myös allergia- ja astmaliiton hyväksymä tuote. Ja suomalaista tuotantoakin vielä eli kuljetuksen ekohaitat on pienemmät kuin ulkomailta rahdattujen pesuaineiden!

ma 04.07.2011, 22:00 | Unregistered Commenterjenni

hmm, täytyy varmaan myös hommata jotain muuta pesuaineitta noille tummille pyykeille. ei ole mitään järkeä pestä niitä pähkinöillä, kun haju on noin karmea. : S ikävä juttu.
olen myös miettinyt, käytänkö liikaa pähkinöitä ja tutkimus on siltä osin vielä kesken. itse laitan yhteen satsiin 4-5 pähkinää, 8 jos setti on todella likaista.

mikä on edullisinta ekopesuainetta? haluaisin ostaa jotain hippitavaraa, mutta ihan mahdottomia ei ole nyt varaa syytää pyykipulveriin.

ti 05.07.2011, 20:03 | Registered Commenterdetermined.

Pyykkien haju saattaa johtua myös pesukoneeseen kertyneestä zeoliitista, jos on joskus käyttänyt zeoliittipitoista pyykinpesujauhetta. Omat pyykkini lemusivat tämän takia jonkin aikaa ihan hirveiltä, mutta kippasin äitini neuvosta koneeseen pussillisen sitruunahappoa (apteekista) ja pesin tyhjänä 90 asteessa. Sen jälkeen pyykit ovat taas käyttäytyneet ihan moitteettomasti...

Jos vaan jossain ekokaupassa saa ostettua ainetta täyttöpulloon, tulee se yleensä (huomattavasti) halvemmaksi kuin alkuperäispakkauksen ostaminen. Eikä täyttöpullon ole pakko olla alkuperäinen, itse olen käyttänyt tarkoitukseen vanhoja tiskiaine- tai limsapullojakin... Ja veikkaisin että nuo Erisanit sun muut on myös aika edullisia, eikö?

to 07.07.2011, 18:15 | Unregistered CommenterHippu

Mun kone on reilut 2 vuotta vanha enkä muista että olisin käyttänyt zeoliittipitoista pesuainetta... Meidän vesi on kyllä kovin kalkkipitoista ja sehän kertyy myös. Mutta sitruunahappokäsittely ei ole auttanut. Olen kyllä kokeillut. Ehkä pitäisi toistaa käsittely pari kertaa peräkkäin?
Meillä on kyllä tosi vanhat putket eli kalkkia on kertynyt myös niihin. Veden makukaan ei ole kovin hyvä. Remppaa olisi tiedossa melko pian. Ehkä kokeilen pähkinöitä sen jälkeen.

Mulla ei ole mahdollisuutta käydä täyttämässä omaa pulloa. Netissä myydään jättikanistereja, mutta siinä on jo liikaa mulle. Lumme sentään myy pussissa... Ja kestää kuukausia. Yksin kun asun.

Mun aiempi kommentti katosi johonkin. Erisan on edullisemmasta päästä eikä Lummekaan mahottomia maksa. Riittoisaa myös.

pe 08.07.2011, 20:11 | Unregistered Commenteriso A

olen pessyt koneen useaan otteeseen yhdeksänkympin ohjelmalla, kokeillut myös sitruunahappoa mutta haju on ja pysyy. tosin joku suositteli laittamaan pyykin mukana tilkan etikkaa, sitä täytyy vielä testata.

la 16.07.2011, 11:26 | Registered Commenterdetermined.
ma 25.07.2011, 15:30 | Registered CommenterUusi Musta

^kiitos! ( :

la 30.07.2011, 21:00 | Registered Commenterdetermined.

ekologisin keinoin valkoisesta taas valkoinen? huomasin tuossa noita valkoisia puseroita ja toppeja viikatessa, että ovat päässeet harmaantumaan ja kauas alkuperäisestä, valkoisesta väristään. löytyykö hellävaraisempia keinoja valkaista, kuin kloriitti? kloriitissahan on myös se vaara, että jos vaate on värjätty valkoiseksi, kloriitin voimasta se meneekin keltaiseksi. jauts, kellään vinkkejä tai kokemuksia?

su 07.08.2011, 12:05 | Registered Commenterdetermined.

Meillä käytettiin Ecoveria ja pesupähkinöitä kestovaippapyykkiin ja nykyään pesupähkinöitä normaalilikaiseen pyykkiin. Hyvin on toiminut. :) Joskus haisevat pyyhkeet pesen kuumassa tavallisella pesuaineella, mutta saisiko sen hajun pois jotenkin muuten? Neuvoja?

to 05.01.2012, 17:33 | Unregistered CommenterSiivooja

uskon löytäneeni syyllisen tuohon haisevaan pyykiin ja se on varsin yksinkertainen: pyykkikone.

ensin syytin pesupähkinöitä, koska hajuhaitat ilmaantu pähkinöiden käyttöönoton jälkeen. haju vaan paheni kerta kerralta karmeammaksi ja loppupeleissä etikkakylvytkään ei enää auttanu poistamaan etovaa lemua ihan kokonaan.
meillä alettiin pyörittää konetta tyhjillä useamman kerran kuussa - milloin sitruunahapon ja etikan kera, milloin pelkällä pesuaineella tai ruokasoodalla. meni useampi pesukerta, että pyyki alko olla hajutonta.

käytössä electroluxin masiina ja yks tuttava sano, että heillä on sama homma ja että jotku koneet vaan alkaa tuoksahtaa helpommin kun toiset.
nykyään lyön koneeseen kerran kuukaudessa sitruunahapot ja laitan superpesuun 95 asteessa. ennen päällelaittoa tyhjennän ja putsaan nukkasihdin ja harjaan pesuainelokerikon mahdollisista pesuainejäämistä.

tein aiheesta perusteellisen postauksen tänne, mutta jos täällä on muita haisulin selättäneitä, haluan kuulla miten sen teitte!!!

su 08.01.2012, 12:56 | Registered Commenterdetermined.

Suomesta löytyy aika lailla ihan kotimaisiakin ympäristöystävällisiä tuotteita. Itse olen käyttänyt BioVasan tuotteita aika moneenkin tarkoitukseen, mutta nostetaan niistä nyt BioPyykki jalustalle. Tuo on todella riittoisaa tavaraa ja firma myy netistäkin tuotteitaan niin on helppo tilata. Kannattaa kurkata http://www.biovasa.fi

ke 15.02.2012, 08:28 | Unregistered CommenterJohanna