KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« UM-jengi hakee vahvistusta: tule meille yhteyspäälliköksi! | Main | Kuinka pitkään ajattelit elää? »
tiistai
huhti172012

Siivouspäivä kiinnostaa, mutta miten valmistaudun?  

Ravintolapäivän ja Kallion puistokirppiksen hengessä syntynyttä  Siivouspäivää vietetään 12.5. Silloin koko kaupunki muuttuu kirpputoriksi. Haluaisin itse osallistua, koska vinttikomerolla käyminen aiheuttaa ahdistusta. Mutta miten minun tulee toimia? Netissä kiertää ilmoittautumislomakkeita ja pohjia taloyhtiöiden ilmoitustauluille. Tällaiselle hetken mielijohteesta toimivalle mukakiireiselle hösöttäjälle alkaa kuulostamaan liian vaivalloiselta. Enkö voi vain levittää kamojani jalkakäytävälle ja alkaa myydä? Kysyin asiaa Siivouspäivän Tanja Jänickelta.

Kuva: Viivi Lehtonen

1. Voinko mihin aikaan vain vieda kamani pihalle myyntiin vai tarvitseeko minun ilmoittaa siitä johonkin?

- Siivouspäivä pyörähtää käyntiin 12.05 klo 12 ja loppuu samana päivänä silloin kun myyjät uupuvat, ja ostajat ovat kaikonneet. 

- Osallistua voi kuka tahansa ja missä tahansa, eikä ilmoitusta nettisivulle tarvitse tehdä. Siivouspäivä on luomassa nettisivuille merkkaamismahdollisuutta pelkästään siksi, että se on Siivouspäivän mielestä hyvää lisäpalvelua. 

2. Entä jos naapurin Marjatta tulee valittamaan, että olen levitellyt kamani ympäriinsä? 

- Tämä ratkeaa sillä, että et levittele kamojasi ympäri tontteja ennen kuin olet sopinut asiasta niiden kanssa, joita asia myös koskettaa. Yritä sen sijaan saada Marjatta mukaan! Tarjoa Marjatalle vaikka apuja kamojen roudaamisessa tai myyntipaikan merkitsemissä Siivouspäivän nettisivuille.

Mihin ikinä sitten päätätkään levittellä kamojasi, niin muista aina:

  • Jos asut omalla tontilla, kysy lupaa asuinkumppaneiltasi.
  • Jos asut taloyhtiön omistamassa osakkeessa, kysy mitä muut osakkeenomistajat ja kanssa-asukkaat pihakirppisideastasi tuumaavat ja pyydä heidät mukaan.
  • Jos puolestaan päätät pitää myyntipistettä jalkakäytävällä, niin huolehdi, että tuon käytäväpätkän hallinnoija on tietoinen asiasta.
  • Jos taas houkuttelet puolet asuinpiiristäsi pitämään kirppistä kimpassa esimerkiksi puistoon, aukiolle tai muulle julkiselle paikalle, niin muistathan, että siitä pitää tehdä ilmoitus sen kaupungin rakennusvirastolle.
  • Ja jos päätät pystytyttää kirpparipöytäsi keskelle pelastusreittiä tai suojatietä, vastaat sitten itse omasta ja kauppasi tulevaisuudesta.

3. Mitä teen tavaralle, joka ei mene kaupaksi? 

- Siivouspäivä yrittää tehdä parhaansa avustaakseen siinä, että kamaa ei jäisi liialti kaupunkilaisten käsiin, vaan mahdollisimman moni rele saataisiin kiertoon. Siksi jumppaamme juuri nyt kiivaasti sen eteen, että onnistuisimme houkuttelemaan kaikki Suomen tärkeimmät kierrätystahot mukaan siivoukseen. Mikäli pärjäämme siinä painissa, monelle pääkaupunkilaiselle avautuu mahdollisuus viedä myymättömät tavarat yhteisiin keräyspisteisiin.

- Mukaan yhteisiä kierrätyspisteitä rakentaamaan ovat tulossa ainakin Kierrätyskeskus, UFF, Fida ja Stena Recycling. Yritämme myös houkutella Helsingin kaupunkia yhteistyökumppaniksemme. 

4. Vai voinko säästää osan myytävistä kamoista seuraavaan Siivouspäivään? 

- Jos me kaikki onnistumme yhdessä tekemään Siivouspäivästä hauskan, tärkeän ja toimivan päivän, niin luulen, että saamme siivota ja kirpputoreilla pitkin kulmia uudelleen jo heti syksyllä. Ja ihan varmasti siivoamme uudestaan ainakin ensi toukokuussa - ajatteli Marjatta asiasta ihan mitä tahansa! Siivouspäivä toivoo, että vuoden päästä siivoaa jo koko Suomi! 

5. Entä onko tämä ihan laillista?

- Siivouspäivää ei mainita Suomen laissa, joten se ei toistaiseksi ainakaan ole laitonta. Toisaalta 12.5. voi onnistuessaan luoda mahdollisuuden uudelle lakialoitteelle, jonka mukaan Siivouspäivästä tulee Suomen lakiin kirjattu kansallinen kierrätysteemapäivä.

- Ja jos ei tule, niin uskomme, että hauskoja ja tärkeitä asioita voi tehdä ilman lakiakin.

Aiemmin Uudessa Mustassa:

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.