KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Älä räjäytä vessaa puhtaaksi | Main | Oikeaa ravintoa minulle? »
tiistai
maalis062012

Sokeri on suurin pahis

Meitä on valistettu rasvan vaaroista vuosikausia. Tämän päivän keskusteluissa sen sijaan sokeri nousee usein siksi suurimmaksi pahantekijäksi. Mutta mikä siinä sokerissa on niin haitallista? Oikeaa ravintoa minulle -kirja yhdistää sokerin useaan suomalaisten terveysongelmaan.

Kuva: Flickr/Tsuki1. Sokeri lihottaa

Valkoinen sokeri on täysin ravinteetonta ja sisältää runsaasti tyhjiä kaloreita. Sokeria syö myös helposti suuria määriä kerrallaan ja jopa huomaamattaan piilosokerina.

2. Sokeri aiheuttaa riippuvuutta

Sokerin addiktoivasta puolesta on varmasti jokaisella kokemusta. Jos on jonkun aikaa syömättä sokerisia herkkuja, ei niitä tee välttämättä edes mieli. Mutta pistelepä poskeen pussillinen karkkia ja voisit kohta syödä toisen. Moni myös oppii palkitsemaan ja lohduttamaan itseään namuilla, yhdistetäänhän herkut jo lapsena kivoihin kesälomiin ja elokuvailtoihin.

Riippuvaisella sokerin puute voi aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä ja muita oireita.

3. Sokeri tulehduttaa elimistön

Sokeri aiheuttaa elimistössä tulehdustilan, joka taas vaikuttaa koko hyvinvointiimme. Elimistön tulehdustila on yhteydessä niin lihavuuteen kuin muihinkin kansantauteihimme, kuten diabetekseen, allergioihin ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Sokeri ei myöskään ole ihon ystävä, vaan vanhentaa ja sumentaa ihoa. Herttaakin neuvottiin välttämään sokeria iho-ongelmien voittamiseksi.

4. Sokeri pilaa hampaat

Tämän jokainen oppi jo lapsena: sokeri reikiinnyttää hampaat. Jos hammaslääkäripelko ei pidä sinua erossa lauantaipussista, on hyvä muistaa, että suun terveys vaikuttaa vointiisi kokonaisvaltaisesti. Ientulehdus lisää muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiä.

5. Sokeri sekoittaa mielen

Runsaasta sokerin nauttimisesta aiheutuva suoliston epätasapaino, haitallisten mikrobien aineenvaihduntatuotteet ja hiivan liikakasvu vaikuttavat hermoston toimintaan. Elimistön tulehdustila aiheuttaa jopa masennusta. Enenevä roskaruuan nauttiminen ja kasvavat masennustilastot kulkevat siis ainakin osittain käsi kädessä.

Lähde: Marja Ruuti: Oikeaa ravintoa minulle

Aiemmin Uudessa Mustassa:

 

Reader Comments (2)

"Elimistön tulehdustila on yhteydessä niin lihavuuteen kuin muihinkin kansantauteihimme"

Pakko vain tulla kommentoimaan, että lihavuus ei ole tauti. Lihava henkilö voi aivan hyvin olla terve ja diabetesta jne. muita "läskejen tauteja" löytyy kyllä kaikista muistakin kokoluokista. Kutsukaa tauteja taudeikse, älkää kokoa.

ke 07.03.2012, 07:41 | Registered CommenterVirpi

Sokeri on todellakin täysin tarpeeton ja ikävä kyllä me suomalaisetkin kulutamme sitä aivan liikaa. Itse lopetin kaiken sokerin (mk. fruktoosin) vajaa 6 kk sitten ja vaikka en sitä ennenkään kuluttanut huimia määriä sokeria, on ero hyvinvoinnissa ollut silti huomattava. Päivän aikana energiataso pysyy tasaisena, eikä veren sokerissa tapahdu suuria hyppäyksiä. Voit lukea lisää minun sokerittomasta matkasta täältä http://scandifoodie.blogspot.com.au/2011/11/8-sugar-free-weeks-and-still-going.html

ke 07.03.2012, 08:04 | Registered CommenterMaria Laitinen
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.