KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Vaihtelua aamiaispöytään | Main | Osta käytetty kännykkä, halvalla saat »
torstai
maalis292012

Korvaa muna!

Tuttu tilanne keittiöstä: kesken taikinan teon huomaat käyttäneesi viimeiset munat aamuiseen omelettiin ja kakku meinaa jäädä tekemättä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Kananmunan pystyy helposti korvaamaan monilla kotikeittiön aineksilla. Nämä vaihtoehdot helpottavat myös allergista ja vegaania leipuria.

Kuva: Flickr/marcleh1. Hedelmäsose

Sopii leivonnaisiin, joissa munan tarkoitus on sitoa tai kosteuttaa. Tällaisia ovat yleensä keksit ja kakut. Neljä ruokalusikallista sosetta vastaa yhtä munaa. Voit käyttää mitä vain hedelmä- tai kasvissosetta, esimerkiksi omenaa tai kurpitsaa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon soseen maku, sillä se voi maistua lopullisessa leivonnaisessa.

2. Maissitärkkelys

Maissitärkkelys sitoo taikinaa ja sopii esimerkiksi suolaisiin piirakoihin, pihveihin ja leivonnaisiin. Suolaisissa ruuissa, kuten laatikoissa ja kasvispullissa, lisää ensin hieman nestettä ruokaan ja sen jälkeen kaksi ruokalusikallista tärkkelystä. Jos seos ei pysy kasassa, lisää maissitärkkelystä vähitellen. Myös korppujauho toimii, jos tärkkelystä ei kaapista löydy.

Leivonnaisia tehtäessä sekoita kaksi ruokalusikallista maissitärkkelystä kahteen ruokalusikalliseen vettä ja lisää seos taikinaan. Mikä tahansa muukin tärkkelys toimii samalla tavalla, joten voit käyttää esimerkiksi perunajauhoakin.

3. Jogurtti

Toimii muffinsseissa ja kakuissa, joissa munien tarkoitus on kuohkeuttaa. Korvaa yksi muna aina neljällä ruokalusikallisella jogurttia.

4. Banaani

Banaani sitoo taikinaa ja sopii hyvin esimerkiksi kuivakakkuihin. Banaanin mausta tulee helposti hallitseva, joten kannattaa miettiä, käykö se muihin reseptin aineksiin. Puolikas muussattu banaani vastaa yhtä kananmunaa.

5. Jätä muna pois

Jos taikina sisältää vain 1-2 munaa, voi ne usein jättää huoletta pois. Esimerkiksi pullataikina ei välttämättä tarvitse munia. Myös suolaisesta piirakkataikinasta voi jättää munan pois. Tällöin on kuitenkin hyvä lisätä sidosaineeksi hieman vettä. Muissakin taikinoissa kosteus on hyvä varmistaa lisäämällä pari ruokalusikallista vettä yhtä poisjätettyä munaa kohden.

+6. Kananmunankorvikejauhe

Monissa ekokaupoissa myydään kananmunankorviketta, jolla voi korvata munat kaikessa leivonnassa ja ruuanlaitossa. Jopa marengin teon pitäisi onnistua. Esimerkiksi No Egg-merkkistä korviketta löytyy suomalaisista kaupoista.

Lähde: Celine Steen ja Joni Marie Newman: Vegaanikeittiön käsikirja

Aiemmin Uudessa Mustassa:

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.