KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Huilin tekijät pelastivat hyvän lehden | Main | 5 ideaa terveellisempään naposteluun »
maanantai
helmi272012

Jotta ymmärtäisit, millaisessa kulttuurissa tavarasi valmistetaan

Olen lukemassa kirjaa, jota suosittelen kaikille: brittitoimittaja Jonathan Wattsin Kun miljoona kiinalaista hyppää (HS-kirjat 2011). Jos totta puhutaan, kohkaan ympäriinsä tämän kirjan kanssa ja käsken kaikkia lukemaan sen, vaikka se onkin ihan hullun paksu. 

Kirja avaa todella hyvin (ja kammottavasti) kiinalaista kulttuuria ja sitä, millaisesta historiasta tämänhetkiset toimintamallit bisneksessä, luonnonvarojen kulutuksessa ja vaikka ihmisten kohtelussa kumpuavat. 

Kiinalaiset viranomaiset tekevät melkeinpä mitä tahansa, jotta saavat tiettyjä etuja itselleen. Eikä ihmishenki ole silloin kovin kallis. Olemme tekemisissä näiden asioiden kanssa välillisesti päivittäin, kun käytämme Kiinassa valmistettuja tuotteita. Nyt siellä joku nostaa kätensä ja huutaa, että älä yleistä! Se ei ole tarkoitus, tarkoitus on kertoa yksi esimerkki, jotta te lukisitte lisää.

Viimeiseksi myydään oma veri 

"On vaikea keksiä synkempää kuvaa siitä, kuinka Kiinan lyhytnäköinen halu rikastua nopeasti oli kuluttanut luonnonvarat loppuun ja saastuttanut ihmisten elämän.

Näin toimittajana Pekingissä työskennellyt Watts kirjoittaa "verifarmeista", jollaisella hän on vieraillut (luonnollisesti salaa) Hunanin maakunnassa. Verifarmiksi kutsutaan kylää, jonka asukkaat ovat myyneet viimeisenkin omaisuutensa: verensä ja samalla terveytensä.

Terveysviranomaiset ostivat köyhiltä viljelijöiltä (lähinnä 1990-luvulla) verta halvalla ja myivät se kalliimmalla eteenpäin. Maanviljelijöille se pienikin verestä saatu raha oli isompi kuin maanviljelystä saatu - ainakin hetkellisesti.

Jotta verta voitiin luovuttaa mahdollisimman usein, sitä pumpattiin takaisin, kun tarpeellinen veriplasma oli otettu talteen. Puljauksessa veret sekoittuivat ja monet luovuttajat saivat hiv-tartunnan. Pahimmissa paikoissa tauti on vienyt työikäiset lähes kokonaan.

Auts.

Pointtini on: lue se kirja.

Ymmärrät paremmin, miten joku yhteiskunta (ja sitä kautta koko maailma) voi toimia noin. Nyky-Kiinan toimintatavat juontavat juurensa keisarien ja Maon aikaan, joilloin ihmishenki ja yksilön tarpeet eivät useinkaan olleet senkään arvoisia kuin nyt. 

ps. Kiinalaisessa tavassa tehdä asioita on myös jotain hyvää, siitä pian lisää! 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.