Minkkiöljy — ei kai se minkkiä ole?
Ystäväni kertoi törmänneensä kenkäkaupassa minkkiöljyyn. Koska rakastan tyhmien kysymysten esittämistä, en voinut olla selvittämättä, mitä ihmettä minkkiöljy oikein on: mistä sitä saadaan ja mihin sitä käytetään. Sain projektin aikana monet hyvät naurut.

kuva: salainenagentti.fi
Aika harvan myyjän tulee loppujen lopuksi tietää myymistään tuotteista mitään. Silloin saa yksinkertaisiin kysymyksiin huvittavia vastauksia. Tämä Salainen agentti -kaupan henkilökunnan minkkiöljykeskustelu langan toisessa päässä sai mut melkein pissimään housuuni:
Myyjä 1: - Ei kai se minkistä ole?
Myyjä 2 : - On se, minkkiä.
Myyjä 1: - Siis häh?
Myyjä 2: - No siis, tiiätkö sie sen eläimen? Minkin? Minkki.
Myyjä 1: - Tiiän, mutta siis mitä sanon tänne puhelimeen (kysyy kuiskaten kollegaltaan)?
Myyjä 2: - No sanot, että se on minkkiä!!
Hetken hiljaisuus ja sitten saan vastauksen:
Myyjä 1: - Se on minkkiä, mutta sun kannattaa varmaan googlettaa vielä.
Minä: - Okei, kiitos.
Minkkiöljyä kaupataan mm. nahanhoitoaineena. Sitä saa kenkäkaupoista, mainitusta Salaisesta agentista ja esimerkiksi Clas Ohlsonilta. Minkkiöljyä käytetään raaka-aineena myös lääketeollisuudessa ja kosmetiikassa: ihonhoitotuotteista, hiustenhoitoaineista, meikeistä, niin vauvatuotteista kuin koirashampoostakin. Minkkiöljyn tunnistaa kosmetiikan INCI-listasta ainakin näillä nimillä:
- MINKAMIDE DEA
- MINKAMIDOPROPALKONIUM CHLORIDE
- MINKAMIDOPROPYL BETAINE
- MINKAMIDOPROPYL DIMETHYLAMINE
- MINKAMIDOPROPYL ETHYLDIMONIUM ETHOSULFATE
- MINKAMIDOPROPYLAMINE OXIDE
- MUSTELA OIL
- QUATERNIUM-26
Lähde: verkkosalonki.fi
Mitä se minkkiöljy sitten on? No ihan sitä, miltä se kuulostaakin: "Minkkiöljy on minkin rasvaa, jota otetaan talteen samalla, kun tapetut minkit nyljetään. Sitä käytetään voiteissa, joiden tarkoitus on pehmentää ihoa" kertoo Animalia. Kuitenkin myös elävistä minkeistä otetaan öljyä (kosmetikkateollisuus). Suomessa turkisteollisuus ei minkkiöljyä tuota, sillä täällä niiden rasva menee biodieselin valmistukseen, mutta maailmalla minkkiöljy syntyy turkistarhauksen sivutuotteena.
Minä pidän turkistarhausta turhana ja kidutuksena ja olen nyt saamani minkkiöljytiedon valossa entistä suurempi luonnonkosmetiikan ystävä. Sertifioitu luonnonkosmetiikka kun ei saa sisältää raaka-aineita, joiden saamiseksi eläimet kärsivät. Nykymaailmassa minkkiöljyn käyttö tuntuu muutenkin turhalta. Sillä on varmasti ollut puolensa joskus muinoin ja hyväksyn sen, että eläimestä käytetään kaikki mahdollinenm jos se joudutaan jostakin syystä tappamaan. Turkisteollisuuden vuoksi en kuitenkaan halua minkkejä uhrata, enkä sellaista toimintaa tukea. Eikä minkkiöljy ole korvaamaton, esimerkiksi makadamiapähkinän öljyssä on samanlaisia ominaisuuksia.








Noora Shingler
Reader Comments (2)
Mitä voi laittaa kenkään kun minkkiöljyä ei voi ? Ällöttä ajatuskin minkkiölkystä kengän pinnalla. Yök.
Mä muistelin, että meidän koirille olisi jokus 80-luvulla laitettu turkkiin minkkiöljyä.. Nyt ällöttää ajatuskin. Mä käytän nahkakenkiin nahkissia, josta Hertta postaili kenkien huollon yhteydessä viime syksynä.
- Katja