KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Oho, yhtäkkiä saan keuhkot täyteen | Main | Lapsiperhe pärjää helposti ilman autoa »
keskiviikko
loka262011

Seitsemän harhaluuloa hiusväreistä

Olen värjännyt hiukseni elämäni aikana monta kertaa siitäkin huolimatta, että silloin tällöin korviini kantautuu epämiellyttäviä uutisia hiusväreissä piilevistä terveyshaitoista. Yksi järisyttävimmistä taitaa olla kuva naisesta, jonka kasvot ovat turvonneet muodottomiksi. Se tai pelottavat syöpäkytköksetkään eivät kuitenkaan ole pysäyttäneet värjäilyjäni. Olen aina järkeillyt oikeutuksen hiusten värjäykselle. Kävin omat luuloni läpi, ja moni niistä osoittautuikin harhaksi.

1. Kampaamovärit ovat turvallisia

Olen järkeillyt, että kun värjään hiukseni kampaajalla, ei vaaraa ikävistä reaktioista ole. Pieni selvittely osoittaa, että kyseessä on vain hiusväriaddiktin märkä uni.

Kampaamotuotteiden ja markettivärien raaka-aineet eivät poikkea toisistaan ollenkaan. Kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousan mukaan kampaaja osaa käyttää väriä oikein, mutta muita eroja tuotteilla ei oikeastaan ole. 

Käsitys siitä, että kampaamovärit olisivat turvallisempia tulee kotivärien väärinkäytöistä. Kotivärejä saatetaan käyttää liikaa ja vastoin ohjeita.  

- Kun väriä saa maitokaupasta, oletetaan, että aine on mietoa ja värjääminen yksinkertaista. Mikäs siinä, kun laittaa värin päähän ja käy samalla saunassa, niin vaikuttaapahan ainakin kunnolla, Kousa sanoo.

2. Pakettien turvallisuusväittämiin voi luottaa

Hiusväripaketeissa lukee usein: "testattu ihotautilääkärien valvonnassa". Kamanhan täytyy sitten olla ihan kelvollista?

Kousan mukaan ihotautilääkärien valvonta -litaniat ovat ihan huuhaata ja jopa harhaanjohtavaa mainontaa. Hän toivoisi niihin viranomaisten puuttumista. Kousan mukaan mitä tahansa tuotetta voi testata niin, että ihotautilääkäri on paikalla. Se ei tarkoita, että tuotteesta olisi olemassa ihotautilääkärien tekemiä tutkimuksia tai kokeita, puhumattakaan tuloksista.

- Lisäksi värejä voidaan mainostaa parabeenittomina tai ammoniakittomina. Näillä aineilla ei ole minkään valtakunnan merkitystä hiusväriallergian kannata. Ja jos ei käytetä ammoniakkia, käytetään jotain muuta emästä, joka aiheuttaa vielä enemmän ihoärsytystä, Kousa täsmentää. 

Itseasiassa pakkauksissa on muutakin hieman hämmentävää informataatiota. Paketeissa sanotaan, ettei aineita pidä hengittää tai laittaa kosketuksiin ihon kanssa. Miten ihokosketuksen voi välttää, kun sitä herranjumala sentään hierotaan suoraan päänahkaan ja annetaan hautua mukavan aikaa?

3.  Jos välttää PPD-kemikaalia, voi värjätä turvallisesti 

PPD:stä eli parafenyleenidiamiinista on puhuttu viime vuosina paljon. Kyseessä on hiusväreissä käytettävä voimakkaasti herkistävä ja allergisoiva kemikaali, joka oli ennen EU:ta Suomessa kokonaan kielletty. Sen sanotaan aiheuttavan näppylöitä, rakkuloita ja muita rajuja allergiareaktioita. Myös pään turpoaminen, silmien umpeutuminen, syövät, näön menettäminen ja tukan irtoaminen ovat yhdistetty hiusvärien voimakkaimpiin kemikaaleihin. PPD:stä on sanottu, että se saattaa aiheuttaa rajuja allergiaoireita vasta useita vuosia jälkikäteen. 

Entä jos etsin käsiini vain semmosia hiusväripurkkeja, joissa ei tätä voimakkaasti herkistävää ainetta ole? Voinko silloin värjäillä huoletta, pelkäämättä tukan ja kasvojen muodon menetystä? Kousa torppaa nämäkin haaveet.  

- Jos hiusväreissä ei käytetä PPD:tä, siellä käytetään kuitenkin sen johdannaisia, kuten tolueeni-2,5-diamiinia  ja aminofenoleja, jotka kaikki ovat todella allergisoivia värejä.  

Ilman näitä voimakkaita kaveruksia ei hiuksia voi Kousan mukaan värjätä niin, että väri pysyy. Toisin sanoen kaikki kesto- ja kevytvärit sisältävät PPD:n johdannaisia.

Kuluttajan on toki mahdollista löytää hiusvärejä ilman PPD:tä. Niitä ovat suoravärit ja kasvivärit sekä vaalennusaine.

Satu Hassi kertoi muutama vuosi sitten blogissaan, että vuonna 2002 EU-komission terveys- ja kuluttajansuojan pääosasto totesi, että säännöllinen ja pitkäaikainen hiusvärien käyttö saattaa lisätä virtsarakon syövän riskiä. Amerikan syöpäyhdistyksen mukaan hiusvärien on epäilty aiheuttavan virtsarakkosyövän lisäksi ainakin rintasyöpää, leukemiaa sekä erilaisia imukudossyöpiä.  

4.  Vaalennus on pahempi kuin tummennus

Olen värjäillyt tukkaani tummilla sävyillä hyvällä omatunnolla, sillä kyllähän sen näkee jo tukastakin, että vaalennus on vaarallisempaa. Polttaa tukan ihan haperoksi ja kaikkea.

Kousa kuitenkin valistaa tässäkin asiassa. Vaalennusaine eli värinpoistoaine ei allergisoi. Se voi toki ärsyttää ihoa ja haurastuttaa hiusta, mutta sävytön vaalennus ei aiheuta allergiaa. 

Tummennus on siis allergian kannalta paljon pahempi. Mitä tummempi sävy, sitä enemmän tujuja kemikaaleja on tarvittu.

5. Myös hennan kanssa täytyy olla varovainen

Vuosituhannen alussa hennasta mylläsi syöpäuutisia. Mutta kuten Katja selvitti, oli kyseessä sekaannus, jossa sekoitettiin keskenään syntteettinen henna (Lawsone) ja kasvi-henna (Lawsonia inermis).  

Kousa ei ole nähnyt yhtään tutkimusta, jossa todettaisiin luonnonhennan aiheuttavan syöpää tai ihoärsytystä. 

- Hennaa on käytetty ihon ja hiuksien värjäämiseen vuosituhannet. Olisimme kyllä saaneet kuulla, jos henna aiheuttaisi jotain väestöongelmia maissa, joissa sitä käytetään paljon. On tietenkin tärkeää, että kasvi ei sisällä suojeluaineen jäämiä. Allergianäkökulmasta henna sekä muut kasvit, jotka värjäävät hiuksia, ovat turvallisia.

Toinen hennan maineen tahrinut on musta hennatatuointi. Mustassa hennatatuoinnissa voi olla jopa 50-kertainen määrä kemikaaleja, joita käytetään hiusten kestovärjäämiseen, kuten p-fenyleenidiamiinia. Määrä allergisoi hiusvärille yleensä jo kerrasta.

6. Puolikasviväri on turvallinen hiusväri

Olen törmännyt monessa paikassa "puoliksi" luonnollisiin hiusväreihin. Niillä on varmasti turvallisempi värjätä kuin tavanomaisilla kestoväreillä. Myydäänhän niitä Ruohonjuuressakin.  

Taas kuvitelmani torpataan. Anja Nystén kertoo Kemikaalikimara-blogissaan, että esimerkiksi Organic Colour Systemsin orgaaniseksi itseään mainostava väri sisältää PPD:tä. Myös Kousan mielestä nämä "puoliluomuvärit" ovat humpuukia.

- Värit ovat usein puoliksi kasvia ja puoliksi aivan tavallista kestovärikamaa, Kousa sanoo.

7. Värjätty tukka on paremman näköinen

Suomalaista tukkaa haukutaan usein maantienharmaaksi, mutta mitäs vikaa maantiessä? Kuka sanoo, että musta, punainen tai keltainen olisi parempi? Ongelma ei ole esteettistä laatua. 

Pääsemme jälleen kerran lempiaiheeseeni eli kosmetiikkamainonnan propagandakoneistoon. Hiusvärifirmat haluavat saada meidät uskomaan, että värikypärä on paremman näköinen kuin luonnollinen tukka. Itsekin olen hetken mennyt tähän harhaan, mutta onneksi olen tullut järkiini. Monet ovat ajautuneet värjäyskierteeseen, koska juurikasvu näyttää luonnottoman hiusvärin rinnalla laimealta ja värittömältä. 

Muoti suosii nyt luonnollista väriä, joten hyppäys oman väriseen tukkaan on erityisen helppo tehdä juuri nyt! 

Tiedän, että osa teistä värjää edelleen tämän luettuaankin. Jos siis kuitenkin päätät värjätä, muista nämä: 

  • Värjää ohjeen mukaan (noudata pakkauksen ohjeita käsineiden käytöstä, vaikutusajasta ja runsaasta hiuspohjan huuhtelusta).
  • Älä värjää liian usein (ainakin 6 viikkoa väliä).
  • Laita vain raidat. 
  • Alle 16-vuotiaan tukkaa ei pidä värjätä.
  • Älä koskaan värjää hiuksia, jos hiuspohja on ärtynyt tai ihottumassa (jos olet saanut hiusväreistä aiemmin oireita, ei värjäystä kannata tehdä koskaan).
  • Tee aina tuotepakkauksen suosittelema testi.
  • Älä koskaan sekoita erilaisia hiusvärituotteita, reaktiot voivat olla arvaamattomia.
  • Älä käytä hiusvärejä kulmakarvoihin tai silmäripsiin.
  • Jos käytät hennaa, tarkista, että INCI-listassa lukee hennan tieteellinen nimi Lawsonia inermis. Tarkista myös ettei tuoteselosteessa ole hennan lisäksi muita aineita, koska Lawsonia inermis saattaa reagoida odottamattomalla tavalla kemikaalien kanssa. 

Kahdeksan lukijaamme testasi, miten toimivat kasvivärit. Testin tulokset tulossa ensi viikolla. Testissä oli mukana Santen, Logonan ja K pour Karitén sertifioidut hiusvärit.

KUVAT: Tuuli Matero, Flickr/Shandi-lee, TB2011Photos by Lina, kdinuraj

Reader Comments (5)

Minä olen värjännyt teini-ikäisenä hiuksiani muutaman kerran vuodessa, mutta nyt en ole värjännyt enää hiuksiani reilu vuoteen. Enkä tule enää koskaan värjäämäänkään.

Monet ovat ihmetelleet, että miksen tee jotakin hiuksilleni ja aionko tosiaan jättää ne tällaisiksi. Minulla on siis luonnostaan todella keltainen vaalea tukka, joka ei kyllä tämän "kauniin hopean vaaleat hiukset" - trendin kanssa mene yks yhteen.

No aion jättää! Minusta on hyvä olla sujut oman hiusvärinsä kanssa ja mielummin sitten vaikka korostaa itseään esim. pukeutumisen avulla. Itse en aio noihin myrkkyihin enää koskaan kosea vaan alan pikkuhiljaa hyväksymään oman hiusvärini sellaisena kuin se on:)

Hiukseni ovat muuten olleet nuorempana todella huokoiset juuri tuon vaalentamisen takia ja niihin tarttui todella helposti metallia, joka sai hiukseni vihertämään todella _kauniisti_... Nyt kun olen ollut värjäämättä hiuksia ei ole vihreääkään enää juurikaan näkynyt. Eli siitäkin kierteestä on päästy! :)

Suosittelen omaa väriä lämpimästi kaikille! Kyllä siihen tottuu..

ke 26.10.2011, 11:47 | Registered CommenterNata

Mäkin uskallan lämpimästi suositella omaan hiusväriin palaamista! Se on ehkä hipeintä mitä olen koskaan tehnyt ;)

Värjäytin hiukset ekan kerran 13-vuotiaana, kampaaja oli selkeästi aikaansa edellä (tai vanhan koulukunnan, miten sen nyt ottaa ;)) koska hiukseni värjättiin hennalla punaiseksi - sillä se oli niin nuorelle turvallisempaa.

Sittemmin olen käynyt varmasti kaikki värisävyt ja hiustyylit läpi, superpitkästä punaisesta kiharapilvestä lyhyeen mustan kautta platinapolkkatukkaan.

Ja nyt en ole enää yli vuoteen värjännyt hiuksia kampaajalla, viiteen vuoteen itse. Ensinnäkin hiusten värjääminen on kallista, aikaavievää ja mun mielestä vähän inhottavaakin. Toiseksi, mun oma hiustenväri on sittenkin kaunis! Se näytti ensin ihan perussetti-maantieltä, mutta onkin kaunis vivahteinen, punaiseen taittava keskiruskea.

Joten hiusvärifirmat - talk to the elbow cause the hand is on vacation... :)

ke 26.10.2011, 13:05 | Registered Commenterjannie

Joo värjäämättä jättäminen voi tuoda myös iloisia yllätyksiä kuten itselleni kävi. Värjäsin pitkään hiukseni hyvin tummiksi ja oma vaalea juurikasvu näytti aina aivan hirveältä. Lopulta kyllästyin kierteeseen ja annoin hiusten kasvaa peläten kuitenkin ankeaa maantienharmaata kuontaloa. Yllätyksekseni vaaleanruskean/harmaan päälle kasvoi kauniit kullan hohtoiset raidat ja kesäisin aurinko vaalentaa koko tukan. Luonnollisten raitojen ansiosta hiukset näyttävät joka päivä hieman erilaisilta ja jakauksilla ja erilaisilla kampauksilla saa tuotua jänniä kontrasteja. Eläköön oma väri!

ke 26.10.2011, 19:43 | Registered Commenterlausau

Täälläkin ilmoittautuu yksi, joka ehti kymmenen vuotta värjäillä tukkaa. Jossain vaiheessa huomasin, että hain aina "mahdollisimman luonnollista" väriä, koska aina vaan tuntui, että mikään väri ei oikein istunut naamaan. Sitten hoksasin, että kannattaa varmaankin kokeilla sitä oikeasti luonnollista... ja olenkin ollut tosi tyytyväinen! Ei kemikaaleja, ei rahanmenoa, ei juurikasvua vaan varmasti naamaan sopiva tasaisen pehmeä väri. Aluksi juurikasvu näytti tietenkin harmaalta kun keinoväri kasvoi pois, mutta nyt oma keskivaalea miellyttää tosi paljon. Toisillakin luonnollisen väriset hiukset näyttävät jotenkin ihmeen kauniilta.

to 27.10.2011, 21:37 | Registered CommenterHibiscus

Täällä kanssa yks, joka on teinistä asti värjännyt tukkaa lähes joka kuukausi, ja värien kirjo on käyty läpi vuosien varrella. Mulla kasvaa hiukset todella nopeasti, ja se ainainen juurikasvu alkoi lopulta tympiä niin, että lopetin koko touhun, olinhan miettinyt sitä muutenkin luettuani haitoista. Nyt oon vuoden katsellut oman värin palautumista ja onhan se ihan sievä. Kaverit, tutut ja tuntemattomatkin ovat kehuneet hiuksiani! En kuulemma saa missään nimessä värjätä tukkaani enää =D

Maantienväristä odottelin, mutta nämähän ovat valosta riippuen tumman tai kullanruskeat. Ja niin kiiltävät, ettei samaan pysty värjätyillä hiuksilla ilman hirvittävää määrää erilaisia aineita. Rohkeasti vaan palatkaa omaan väriinne!

su 13.11.2011, 16:53 | Registered CommenterHanski
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.