KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Kaktus pelastaa salaatin - ja krapulapäivän | Main | Henkeä ahdistaa - auta, akupunktio! »
torstai
loka132011

Pyykkäystestin tulokset: Method on tehokkain ekopyykkiaine

Viisi lukijaamme toimi tunnollisesti kuusi viikkoa testipyykkäreinä ja kokeili markkinoilta löytyviä nestemäisiä ja neutraalisti hajustettuja sekä allergikoille sopivia ekopesuaineita. Parhaimmaksi arvioitiin tehokas, mutta kallis Method, mutta miksi, ja miten muut neljä pärjäsivät testissä?

Method voitti selvästi nestemäisten ekopesuaineiden testin, jossa arviointikriteereinä olivat käytön helppouteen ja pesutehoon liittyvät seikat. Methodia arvosteltiin kuitenkin kalliista hinnasta ja huonosta saatavuudesta.

Tulokset:

 1. Method (hajusteeton ja väriaineeton, tehokas - pieni kulutus, kierrätysmuovipullo)
 2. Ecover (mieto tuoksu eteerisistä öljyistä, nopea ja täydellinen biohajoavuus) (Huom. maahantuoja oli lähettänyt testaajille kokeiluun sekä perinteisen että uutuustuotteen, hajusteettoman Zeron).
 3. Attitude (tuoksuton, ekologinen ja biohajoava, ei sisällä optisia kirkasteita tai entsyymejä, petrokemian tuotteista johdettuja ainesosia tai fosfaattia, Ecologo-sertifioitu, ympäristöystävällinen ja hiilidioksidineutraali tuotanto)
 4. Lumme Kirjopyykki Sensitive (hajusteeton, Pohjoismainen ympäristömerkki eli JoutsenmerkkiAllergia- ja Astmaliiton hyväksymä)
 5. Ole Hyvä (hajusteeton, sopii myös tuoksuallergisille)

Method oli testaajien mielestä paras kaikilla kriteereillä arvioituna. Ainoastaan Ecoverin katsottiin pärjäävän yhtä hyvin hienhajun poistajana:

 • Tuote on helppo annostella
 • Tuote pesee pyykin puhtaaksi
 • Tuote poistaa tahrat
 • Tuote tehoaa hienhajuun
 • Tuote ei vaadi huuhteluaineen käyttöä
 • Ostaisin tuotteen

Pesuaineille annetut pisteet: 


Helppo annostelu Pesee puhtaaksi Poistaa tahrat Tehoaa hienhajuun
Method 4,8 4,8 4,6 4,6
Ecover 4 3,8 4 4,6
Attitude 4,4 4,4 3,8 4
Lumme 2,8 4,4 4 4,2
Ole Hyvä 3,4 3,8 3,2 3,2

Attituden arvioitiin kaipaavan eniten rinnalleen huuhteluainetta, Methodin vähiten. Yleisesti ottaen testaajat pesivät kaikilla aineilla mieluummin ilman huuhteluainetta ja omasta mielestään hyvin tuloksin. 

Ole hyvän ei koettu purevan tahroihin eikä hienhajuun kovin tehokkaasti. Lumpeen pisteitä laski erityisesti pakkauksen hankala käyttö: se oli ainoa, joka oli pakattu muovipussiin pullon sijaan. Toisaalta pussi on ekologisempi, koska siihen kuluu vähemmän muovia, ja sisällön voi kotona siirtää johonkin vanhaan pulloon. Ole hyvän ja Ecoverin pakkaukset ovat puolestaan ekologisia siinä mielessä, että ne voi täyttää uudelleen liikkeessä.

1. Method: riittoisa, tehokas ja helppo

Nämä vaatteet olivat mustikkatahroissa, joihin testaaja hinkkasi aluksi sappisaippuaa ja pesi sitten Methodilla 40 asteessa.

Method osoittautui useimpien testaajien suosikiksi. Se teki sen mitä pesuaineen pitääkin, eli pesi pyykin puhtaaksi – ellei kyse ollut poikkeuksellisen pahoista tahroista tai aiemmin värjäytyneistä vaatteista. Tuoksu sai kiitosta: ”Jopa koirapeitoista ja salivaatteista tuli raikkaan tuoksuisia”.

Methodissa miellytti myös helppokäyttöinen pumppupullo, joskin annostelu oli erään testaajan mielestä arvioitu yläkanttiin: ”Loistava systeemi, joskin 2-3 painallustakin antaa puhtaan tuloksen, vaikka ohjeessa sanotaan 4.”

Pakkaus saa kritiikkiä siitä, että sitä ei voi täyttää uudelleen eikä siitä käy ilmi, miten se kannattaa kierrättää. Method on kuitenkin tuomassa uuden täyttöpakkauksen markkinoille marraskuussa.

Neljä viidestä haluaisi ostaa tuotetta jatkossakin, mutta sitä ei ole tehty helpoksi: ”Tuote jää kuitenkin todennäköisesti ostamatta sen vaikean saatavuuden takia ja ilmeisesti myös tuotteen kalleuden takia.” Methodia myyvät ainakin Stockmann, Kodin1, sisustusliike Moko (Helsinki ja Espoo), RTV, K-rauta ja jotkut erikoisliikkeet. 

 

2. Ecover: pesee hyvin, mutta haisee pahalle

Ecoverilta testaajat saivat kokeilla kahta eri ainetta: tavallista, hajustettua sekä uutta hajustamatonta Zeroa. Molemmat saivat kiitosta pesutehosta: ”Peruspyykkiin toimii mainiosti. Isompiin tahroihin täytyi laittaa lisäksi sappisaippuaa, muuten ei irronnut.”

Ecoverin hajustettu versio kammoksutti lähes kaikkia testaajia:

”En ole koskaan pessyt noin pahanhajuisella pesuaineella pyykkiä!”

”Tuotteen haju oli mielestäni niin pöyristyttävä, että on vaikea sanoa, tehosiko se hien hajuun, vai peittikö vain kaiken alleen.”

Yksi testaajista kuitenkin tykkäsi: ”Ecoverista jää miellyttävä 'laventelin' tuoksu vaatteisiin.”

Uuden Mustan toimituksesta Viivi on käyttänyt Ecoveria pitkään ja vakuuttaa, että hajuun tottuu. Viivikin on silti innoissaan juuri markkinoille tulleesta hajuttomasta versiosta.

Ecoverin pulloa voi täyttää uudelleen ekokaupoissa kuten Ruohonjuuressa ja Punnitse&säästä -kaupoissa. Vain kaksi viidestä kuvittelee ostavansa Ecoveria myös testin jälkeen – tosin suurin ongelma lienee perusversion haju, mikä ei ole sisartuote Zeron ongelma.

 

3. Attitude: pesee, mutta jättää harmaaksi


Body on taiteiltu tusseilla, esikäsitelty Attituden tahranpoistoaineella ja pesty Attitudella 40 asteessa.

Attitudea pidettiin ”ihan kivana” pesuaineena. Moitteita se sai erityisesti pyykin harmaantumisesta: ”Pääosin olen pesutulokseen tyytyväinen, mutta jostain syystä valkopyykki harmaantui. Samaa en huomannut muissa tuotteissa. Samanlainen harmaantuminen on tapahtunut aiemmin vain pitkän pesupähkinöiden käytön jälkeen.”

Attituden mukana tuli tahranpoistoaine, joka sai sekä kiitosta, mutta enemmän haukkuja. Useampikin testaaja mainitsi sappisaippuan olevan tehokkaampi tahranpoistaja.

”Attituden tahranpoistoaine ei oikein vakuuttanut. Sen annostelu oli vaikeaa, suutin ei toiminut, eikä tehoa ollut.”

Huuhteluaineen tarpeesta oltiin montaa mieltä: erään testaajan mukaan Attitude jätti pyykin pehmeäksi, toisen mukaan erityisen kovaksi.

Pakkaus sai erityisen paljon kommentteja niin hyvässä kuin pahassa: yhden testaajan mielestä korkissa on näppärä mitta, joka ei sotke. Toinen piti korkin mittataulukkoa "outona".

”Pesuaineen annosteluohjeet on hyvin pienellä paketin kyljessä. Ensin annostelin liikaa ja pyykki jäi hiukan tahmeaksi.”

Kolme viidestä ostaisi Attitudea jatkossakin.

 

4. Lumme: perusaine lötkössä pussissa

Lumpeessa testaajia häiritsi erityisesti pakkaus, koska löysää pussia pidettiin hankalana käytössä. Testaajat löysivät ongelmaan kuitenkin ratkaisuja:

”Pakkauksen “löysyys” ärsytti, mutta sekin on ratkaistavissa, käyttämällä esimerkiksi muita tyhjeneviä pesuainepulloja.”

”Lötkö pussi vaatii pesupalloa annostelun onnistumiseen."

Erään testaajan mielestä Lumme tuoksui ”eniten pesuaineelta”, ja vaatteisiin jäi hieman "saippuainen" tuoksu.

Lumme ei vakuuttanut toimivuudellaan: ”Koirapeiton pienet tahrat eivät irronneet.”

Hyvänä puolena pidettiin helppoa saatavuutta, sillä Lummetta löytyy normaaleista elintarvikekaupoista ympäri Suomen. Kolme viidestä ostaisi tätä tuotetta myös jatkossa.

 

5. Ole Hyvää pidettiin tehottomimpana

Tomaattitahrat on pesty Ole Hyvällä ilman esikäsittelyä.

Ole Hyvä sai testin vähiten pisteitä pesutehosta: ”Tahrat ja hiki eivät lähteneet. Vaatii esikäsittelyä, sopii huolelliselle pyykkääjälle!”

”Urheiluvaatteet haisivat edelleen hieltä pesun jälkeen vaikka noudatin annosteluohjeita.”

Yhdellä testaajalla oli kuitenkin hyviä kokemuksia hajun lähtemisestä ja pyykin pehmenemisestä: ”Pyykki tuntui erityisen pehmeältä. Oksennuksen haju hävisi turvaistuimesta hienopesussa! Poisti vanhat pinttyneet rasvatahrat 40 asteessa!”

Yhden mielestä tuotteessa oli ”mökkitunnelmaa”, positiivisessa mielessä.

Ohjeita kiiteltiin selkeiksi, mutta annostelijan puute harmitti. Ecoverin tavoin Ole Hyvän pakkaukset ovat ekokaupoissa uudelleen täytettäviä. Tätäkin tuotetta kolme viidestä arveli ostavansa edelleen.

Yleisesti ottaen ekohenkiset pesuaineet tekivät testaajiin hyvän vaikutuksen. Testaaja Kirsikka81 summaa:

Ekopesuaineet ovat vakuuttaneet minut ekologisuudellaan, sillä puhdasta ja raikasta tulee jo 40 asteessa. Aikaisemmin käyttämälläni aineella jouduin aina pesemään 60 asteessa ja tulos oli silti tunkkainen ja tahrainen. Tulevaisuudessa saattaisin ostaa mitä tahansa näistä pesuaineista, paitsi hajustettua Ecoveriä. Kun testiaineet loppuvat, niin ostopäätökseen vaikuttaa varmaankin tuotteen helppo saatavuus, hinta ja pakkauksen ekologisuus.

Näinhän se on: pesuaineen ekologisuuden lisäksi erittäin tärkeää on pestä muutenkin fiksusti: täysiä koneellisia, ei varmuuden vuoksi korkeissa lämpötiloissa ja vain oikeasti likaista pyykkiä. 

Pyykkitestin yhteydessä Uuden Mustan toimitus testasi uudenlaisia pyykkäystuotteita, Ecoballs-pyykkipalloja ja Onxon-pesupusseja. Tuloksia pian!

Lue myös:

Kuvat: Testaajat ja Viivi. 


Reader Comments (2)

Ecoverin nestemäinen pesuaine on ollut suosikkini jo kauan. Varsinkin tuoksusta olen tykännyt. Se on ollut mieto, raikas ja luonnollinen. Ei lainkaan teennäisen pistävä. Säikähdin kun en viime kauppareissulla nähnyt tuotetta hyllyssä, vaan tilalla oli uusitussa pakkauksessa hajustamaton versio. Mutta toivottavasti hajustettuakin vielä tehdään. Toivoisin kyllä tuotteelle ekologisempaa pakkausta. Mutta muuten luottotuotteeni.

to 13.10.2011, 18:50 | Registered CommenterKerttuli

Kiitos tästä testistä, sen innoittamana tilasin itselleni Ecoverin pesuaineen ekokauppa Ekolosta. Innoissani odotan myös tyttömahdollisuutta, kun meille tänne peräkorpeenkin avatutuu tässä kuussa Punnitse&Säästä -kauppa!

to 03.11.2011, 13:13 | Registered Commenterelina häkkinen
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.